Lélek és egyensúly

Harmadik rész: Kik veszélyeztetik lelki otthonod békéjét?

Vannak emberek, akik nem tisztelik a másik határait. Beengedjük őket lelki otthonunkba, és ott randalírozni kezdenek, kárt és zavart okoznak. Biztos jártál már így te is: megbíztál valakiben, és ő visszaélt vele.

A legnehezebb ilyenkor a randalírozót “kirakni” – pedig egy vendéggel megtennéd, ha direkt a sarokba hányna, vagy táskájába gyűjtené az ékszereidet. Lelki dolgainkra miért nem vigyázunk ennyire?

Mindenki, aki lehúz, mérgezi az életedet, lekicsinyli az értékeidet, nyegle és tiszteletlen, az ilyen “randalírozó”. Sokszor nincs is tudatában, hogy ezt teszi, hiszen te – jólnevelt házigazdaként – mosolyogsz és kedves vagy vele, tehát azt hiszi, hogy neki ezt szabad! Honnan is tudná, ha sose állították meg?
Összefoglalva: nem kell jófejnek lenned ahhoz, aki veled nem jófej. Először állítsd le kellemetlen viselkedését, és utána legyél vele megértő és empatikus, ne fordítva: mert akkor örök időkig kártékonykodni fog, hiszen még megértőek is vele… Meglepő módon sok ilyen kellemetlenkedő ember, ha egyszer kedves és határozott leállítással találkozik, hirtelen megtudja, hogy merre van az előre, és “megjavul”. (Egy bankban a biztonsági őr disznó viccet mesélt a kollégájának. Kedvesen elmondtam, hogy nem szeretném hallani a poént, nem hölgyek fülének való. A fickó azóta előre nyitja nekem az ajtót… végre találkozott egy igazi hölggyel, akivel kapcsolatban igazi úr lehet! 🙂 )

Ha pedig kedves, de határozott határ-meghúzásaidra sértődéssel, hisztivel, netán erőszakosan reagál az illető: most már legalább tudod, miféle ember. Nemcsak a határaidat nem tisztelte, de téged magadat sem. Az ilyennek pedig semmi keresnivalója lelki otthonodban!

Halász Alexandra

Hívj 8-17h-ig ha segíthetek

+36 30 476 8866