Lelkileg erős emberek

Harmadik rész: Vállalják az érzelmileg kényelmetlen dolgokat is

A változásra, fejlődésre való képesség kulcsa, hogy el tudjuk-merjük hagyni a komfortzónánkat. Minden komfortzónaféleség közül a legnagyobb marasztaló ereje az érzelmi komfortzónának van. Nem szeretünk félni, megszégyenülést kockáztatni, ügyetlennek, alkalmatlannak és butának bizonyulni, kudarcot vallani.
Márpedig, a fejlődés, a változás ezeket is magában rejtheti. Sok híres ember életrajzában olvashatjuk, hányszor bukott el, veszített, kezdte elölről a dolgokat (belegondoltál, hogy pl. Hosszú Katinka hány versenyen NEM nyer? Sőt előfordul, hogy kizárják vagy utolsó lesz… Napóleon hány csatát elvesztett? Edison hányszor NEM találta fel a villanykörtét? Egy kisgyerek hányszor fenékre huppan, amikor járni tanul?)

Érzelmileg kényelmetlen lehet kiállni és emberek előtt beszélni, Igen, kényelmetlen saját verseket kiadni vagy festményeket megmutatni, mert lesz, aki kigúnyolja. Nem könnyű vállalkozást indítani, mert lehet, hogy csődbe fog menni, és ott a félelem a bevétel és a piaci helyzet ingadozása miatt. Érzelmileg kényelmetlen lehet megközelíteni egy szimpatikus társ-jelöltet, mert mi van, ha visszautasít? Igen, szokatlan lehet szembenézni a lustasággal, kényelemszeretettel, a megszokással. “Contra agere” szól a középkori útmutatás: menj szembe a hajlamaiddal, tedd éppen azt, ami érzelmileg szokatlan, kényelmetlen – mert ez visz előre, nem a megszokás.

A lelkileg erős emberek, akik igazán sokra vitték (és ne csak nagy karrierekre gondolj, hanem akár egy olyan anyára, aki pár gyermeket egészséges felnőtté fel tudott nevelni. Ez nem kis dolog!), arról ismerhetőek fel, hogy vállalják a kényelmetlen érzéseket.

Halász Alexandra

Hívj 8-17h-ig ha segíthetek

+36 30 476 8866