Lélek és egyensúly

Hatodik rész: A lelki immunrendszer

Szűrd meg, hogy kit engedsz határaidon belülre! Ez a bizalomról szól. Azért, mert lelki ember vagy, jószívű és a szeretet egység-élményére vágyó, még nem kell bárkit beengedned életed terébe.

Sajnos, nem mindenki olyan, mint te (és bizony mindenki magából indul ki, nem csak a “bolond”)! Még Jézus is megválogatta, kit enged a közelébe, a tanítványai körébe (volt, akit fizikailag lerázott magáról, nem véletlenül). Nem mindenkinek tudsz jót tenni, sőt van, aki gyengévé és élhetetlenné válik, ha folyton megmentik, dédelgetik, vagy hagyják csimpaszkodni és energiát szívni.

Ahogy a testnek van immunrendszere, ami kiszűri a baktériumokat, vírusokat, rákos sejteket, úgy a lelkednek is kell legyen ilyen. Nem minden embert, nem minden hatást kell beengedni. A hajó is csak akkor süllyed el, ha a víz belemegy, te is akkor kerülsz “víz alá”, ha valahol lyuk van a lelki immunrendszered védőpajzsán, vagyis valamilyen ártó hatást beengedtél.

Testi immunrendszerünket némely trükkös kártevő mikroorganizmusok, hatások meg tudják téveszteni – emberi környezetünkben is akadhat semlegesnek, vagy akár hasznosnak tűnő, valójában rejtve kártékony szándékú személy. A mosolygó irigyekre, bosszúállókra, gáncsoskodókra gondolok, vagyis mindenkire, aki lehúzza, mérgezi az életedet – vagy, akinek segítesz, de ő valahogy sose ér rá neked segíteni. Vagyis, a jószándék egyoldalú. Sokan ezt évek után se veszik észre, csak azt látják, hogy valahogy folyamatosan pocsékul vannak, és kisebb-nagyobb betegségeikből képtelenek kigyógyulni.
A lelki immunrendszer túlterhelését ugyanis könnyen követi a test immunrendszerének meggyengülése is.

Nézd meg, hogy kik azok, akik pici bosszúságokat okoznak neked nap mint nap! Sok kicsi összeadódik ám… Kik azok, akik folyamatosan átlépik a határaidat (pl. az irodában kérés nélkül lenyúlják a tűzőgépedet, veled végeztetik el a munkájukat, kieszik a kajádat a hűtőből, vagy folyton te húzod ki őket a bajból, “légyszilégyszi”). ezeket kedvesen, de határozottan meg kell állítani: meglásd, kényelmetlenül fogod kissé érezni magadat, ők még undokká is válnak (“jaj drágám, gond van a férjeddel?”), de legalább látod, hányadán állsz velük… és végül sokkal jobban fogod érezni magadat!

Halász Alexandra

Hívj 8-17h-ig ha segíthetek

+36 30 476 8866