Lélek és egyensúly

Hetedik rész: Ne olvadj fel!

Nem, ez most nem a meleg időjárásról szól… hanem arról, hogy sokan hajlamosak feladni az önállóságukat a másik, a kapcsolat kedvéért. Például, amikor egy szingli nő végre társra talál, nullahuszonnégyben (magyarán éjjel-nappal) a másikkal akar lenni, innentől nem reagál a barátnői hívására, vagy ha mégis, kizárólag szerelme csodálatosságáról képes beszélni (ez roppant idegesítő egy idő után), mintha más már nem is volna az életében…

Otthagyja a hobbijait, már nem jár el kerámiázni, de kocogni sem (“a párom ezt nem szereti”), viszont teljesen hasonul a párja szokásaihoz (akár cigizni is kezd, ha a másik cigizik, hogy ezt is együtt csinálhassák), mondhatni a személyisége egyszerűen megszűnik: a Csodálatos Másik valamiféle függelékévé sorvad. Nők erre jobban hajlamosak, de férfiaknál is láttam már.

Ez két ok miatt ciki. Először is, a szerelem nem tart örökké. Ha a kapcsolat kihűl, netán meg is szakad, a feloldódott, énhatárait vesztett ember nagyon fog szenvedni, hiszen “kitépték a lelkét”, és ilyenkor nagyon nehéz felvenni az elszakadt szálakat, amik a többi emberhez, régi jó szokásaihoz, örömeihez vezetnek.
A másik, hogy előfordulhat, hogy a Csodálatos Másik valójában egy kapcsolatfüggő, esetleg kártékony személy, aki először még el is szigeteli a világtól, majd már bántalmazza is az önállóságát vesztett “rabszolgát”, aki ezt – a külvilág számára érthetetlen módon – tűri (hány ilyen tragikus esetről lehet olvasni!)

Egy igazi emberi kapcsolat lelkileg gazdagít, nem szegényít. Bármilyen kapcsolatról is legyen szó!

Az önálló egyéniség feladása történik meg a “csoportpszichózisos” esetekben, amikor egyébként kedves és normális emberek kirakatokat törnek be vesztes focimeccs után, vagy beállnak nyilvánvalóan őrült, ám szuggesztív diktátorok, szektavezérek zászlaja alá.

Az énhatárok feloldódása lehet extatikus, csodálatos élmény, út az üdvösségbe – de lehet a pusztulásba vezető út is. Nézd meg, ki vagy kik társaságában adod fel az önállóságodat!

Halász Alexandra

Hívj 8-17h-ig ha segíthetek

+36 30 476 8866