Lelkileg erős emberek

Hetedik rész: Nem keresnek kifogásokat, hanem tanulnak a kudarcokból

A kudarcok az élet természetes részei. Ha megnézed egy napodat, láthatod, hogy sok dolog sikerült, ahogy eltervezted… kaptál váratlan ajándékokat (némely dolog jobban sikerült, mint vártad), és bizony volt egy-két sikertelen “projekt” is.

A sikertelenségnek sok oka lehet, érdemes megtalálni, mi az. Én például tegnap száz apró ügyem közepette elfelejtettem elintézni a bankban egy átutalást, és most mehetek megint – pedig tegnap arrafelé jártam. Tanulság: 1. Kikészíteni a banki papírokat látható helyre. 2. Listát írni a tennivalókról, logikus sorrendbe téve, hogy ne maradjon le semmi. 3. Fejben elképzelni az ügyintézések sorrendjét, hogy másnap “automatán” menjen a dolog.

Íme három megoldás. Bármelyiket csináltam volna, nem felejtem el a bankot. Az viszont, hogy “de nagy hülye vagy, most egy órát bénázhatsz a villamospótló buszokkal, átszállással stb.” nem jelentene megoldást a következő hasonló esetre! Az se megoldás, ha kifogást keresek: “ugyan már, úgyis ráér ez az átutalás… legalább legközelebb útbaejtem azt a kis csemegeboltot is a Körúton…” – ez önvigasztalás, nem megoldás. A megoldásban konkrét tettek szoktak lenni 

És még valami, ami nagyon fontos. A lelkileg erős ember képes bocsánatot kérni! Nem kifogásokat sorol, hanem egyszerűen csak ennyit mond: hibáztam, bocsánatot kérek.
Aki erre képes, igazi emberi nagyságról ad bizonyságot!

A lelkileg erős, sikeres emberek tulajdonsága, hogy hibáznak, mint mindenki – de minden hibát csak egyszer-kétszer követnek el, mert tanulnak belőle. Hiszen annyi elkövethető hiba van még… úgyse fognak elfogyni, de legalább ne ugyanabba a gödörbe essünk bele újra és újra! És ha másnak ez kárt, bosszúságot okozott, tudjunk mentegetőzés nélkül bocsánatot kérni.

Halász Alexandra

Hívj 8-17h-ig ha segíthetek

+36 30 476 8866