Lelkileg erős emberek

Kilencedik rész: Van jövőképük

A mai viszonyok között nehéz jövőképet kialakítani, mert mindenhonnan a reménytelenség árad: természeti katasztrófák, válság, korrupt politikusok, gazdasági helyzet, úgyselesznyugdíjunk, mindmeghalunk…

Miközben tényleg nagyok a bajok, a reménytelenség valóban az az állapot, ami nem old meg semmit! Még azt a kicsit, keveset sem, amit az egyes ember a maga közegében megtehetne… A jövőképét, reményét vesztett ember könnyen irányítható: elfogad külső jövőképeket (ilyen az “életpályamodell”, például), és megvesz mindent, ami csüggedtségét átmenetileg enyhíti (motivációs tréning, alkohol, szórakozás, focimeccs-jegy stb.) Üzletileg tehát nagyon megéri, ha sok ilyen csüggedt, birkaszerű, terelgethető állampolgár van. Ezek rögtön elköltik a kevés pénzüket, mert a megtakarításhoz, befektetéshez már jövőkép kellene… elszórják az energiáikat, mert nincs meg a fókusz.

A lelkileg erős ember arról ismerhető fel, hogy autonóm: nem hagyja, hogy reményét elvegyék, és ha meg is inog a jövőbe vetett bizalma, össze tudja szedni magát, és pontosan tudja: “az én csillagom bensőmből vezérel” (József Attila gyönyörű szavaival). Nem kívülről várja az irányítást, a tutit. Tudja, hogy mivé szeretne válni, hová szeretne eljutni, mik a céljai, mik az értékei. Mit enged megtenni magával és mit nem, tudja hogy mit vállaljon el és mit nem – mert tudja, hogy a dolog a jövőképében látott dologhoz közelebb viszi, vagy sem. Vezetőjének, tanácsadójának is olyat fogad el, aki ehhez közelebb viszi, akár személyes példa által, akár csak könyvben olvasva.
A jövőkép megléte egyfajta pont a horizonton, amihez képest látjuk lelkünk iránytűjén, hogy felé tartunk, vagy sem. Jó úton járunk, vagy sem. Ha nincs ilyen pont, nincs célul kitűzött kikötő, akkor csak hányódni fogunk a tengeren, elveszve és világítótoronyra vágyva… ami a valóságban sokszor csak lidércfény.
Legyen saját fényed, legyen saját csillagod, ami belülről vezérel. Legyen képed arról, hogy ki vagy és merre tartasz!

Halász Alexandra

Hívj 8-17h-ig ha segíthetek

+36 30 476 8866