Lelkileg erős emberek

Nyolcadik rész: Nem adnak hatalmat ellenségeik kezébe

Gyerekkorunkban, ha a felnőttek megneveltek, kritizáltak, bíráltak, fegyelmeztek, természetes, hogy volt hatalmuk felettünk. Hiszen ők voltak a Nagyok, a Felnőttek. Ők adtak szállást, ételt, fizikailag erősek voltak, nekik voltunk kiszolgáltatva.

Nagyon gyakori, hogy valaki felnőtté válva teljesen ügyesen elboldogul a felnőtt élet kihívásaival, de amikor valaki “megtámadja”, hirtelen “átmegy gyerekbe”, vagyis kicsinek érzi magát, miközben a másik a nagy. (Ha felidézel egy ilyen esetet a saját életedből, könnyen lehet, hogy még látod is, ahogy a támadó nagyobb, te pedig kisebb vagy a valóságosnál). Emiatt az erőszakoskodó, kritizáló, megfélemlítő, megszégyenítő agresszor indokolatlan előnyhöz jut. A jószándékú másik behúzza a nyakát, ahelyett, hogy vállat vonva lerázná magáról, vagy kiállna magáért (és esetleg meglóbálna egy jókora palacsintasütőt is, mint ahogy Vitéz János tette az ördöggel)

Sokan azért érzik rosszul magukat, mert azt hiszik, hogy a támadónak (hervasztó, lankasztó, kritizáló, trollkodó stb. embernek) még mindig hatalma van. Pedig NINCS! Ha dühös leszel, elszomorodsz, magad alá kerülsz egy-egy ilyen esetben, ahelyett, hogy megvédenéd magad vagy leráznád magadról az érzést, akkor ez azt jelenti, hogy hagytad, hogy az illető hasson a lelkiállapotodra, lerántson. Hatalmat adtál neki az érzelmi állapotod felett. És ezt ő pontosan érzi is, és máris tudja, kezében van a madzag vége, aminél fogva rángathat. Küzdeni fogsz az elismeréséért, és félni fogsz a kritikájától, éppen úgy, mint egy megfélemlített kisgyermek. Más szóval, éppen most szerzett magának egy rabszolgát. Téged.
A lelkileg erős emberek nem borulnak ki egy kritikától, nem veszik a lelkükre más hülyeségét – és nem ájulnak el a dicsérettől sem. Érzelmi függetlenségüket meg tudják őrizni, hiszen felnőttek.

Ezért egy lelkileg erős emberen nem tud fogni még az átok sem. Mert rögtön lepereg róla, mint a hógolyó a lovasszoborról.

Halász Alexandra

Hívj 8-17h-ig ha segíthetek

+36 30 476 8866