Lélek és egyensúly

Nyolcadik rész: Vigyázz lelki értékeidre

Nem vagy köteles odaadni bárkinek lelki értékeidet, csak azért, mert jó ember vagy és szeretnéd, ha a világ egy jobb hely lenne.

Ahogy a pénztárcádat se vagy köteles odaadni az első kéregetőnek, vagy bárkinek. Ha akarsz, adsz, ha nem akarsz, nem adsz. Jogodban áll dönteni, és nem leszel rossz ember attól, ha néha úgy döntesz: most nem adok. És miért? Mert nincs KEDVEM!
Jogod van a saját kedvedhez, állapotaidhoz!

Nem kell bonyolult módokon megindokolnod, hogy miért nem adsz (nem adod az idődet és a teredet, pl. nem akarsz elmenni a családi találkozóra, vagy nem akarsz találkozni a fárasztó barátnőddel). Nem kell megindokolnod, hogy miért nem végzed el a kollégád munkáját (amikor pedig olyan szépen kérte…).
Soha, de soha ne mentegetőzz.
Nemet mondtál, és kész. (Annak idején a mentegetőzés- és megmagyarázás-mentességet sokat gyakoroltuk egy elegáns amerikai hölgy által vezetett tréningen. Hihetetlenül nehéz megállni, hogy az ember mondjuk elkésik, és NEM kezdi el indokolni: a forgalom, az autóm stb. – hanem CSAK bocsánatot kér és leül, vállalva a felelősséget: igen, elkéstem).

Ne engedj az érzelmi zsarolásnak. “Csak most az egyszer”, meg “ígérem meghálálom”, meg “hát van neked szíved”, vagy, az erőszakos változat, amit legutóbb hallottam egy kéregetőtől, mert merészeltem nem adni neki pénzt, miután a szemembe hazudta, hogy tandíjra kell: “költsd rákgyógyszerre, ócska k*rva!” (Beintettem neki egy hagyományos átok-visszapattintó mozdulattal és tovább sétáltam, ahogy úrinőhöz illik. 🙂 )

Szóval, jogod van megvédeni lelki értékeidet. Ha jó ember vagy, ne felejts el saját magadhoz is jó embernek lenni!
Akkor adni is többet tudsz…

Halász Alexandra

Hívj 8-17h-ig ha segíthetek

+36 30 476 8866