Lelkileg erős emberek

Tizedik rész: ÉRZELMILEG STABILAK.

A stabilitás nem közönyt vagy érzéketlenséget jelent, hanem csak azt, hogy a lelkileg erős emberek nem terrorizálják a környezetüket a hisztirohamaikkal.

Nem kell folyton a kiborulásuktól tartani, meg hogy jajj, meg fognak sértődni és akkor mi lesz. nem érzed azt, hogy tojások vagy taposóaknák közt lépkedsz az illető társaságában. Az ilyen ember nem pakolja rá érzelmeit teherként a környezetére: nem ordít kontroll-vesztetten, de nem áraszt el az aktuális boldogságrohamaival sem (ha hívott már fel szerelmes barátnőd éjjel kettőkor, pontosan tudod, mire gondolok).

Az érzelmi stabilitáshoz az kell, hogy az ember meghúzza a határait, tudjon egyértelmű igent és egyértelmű nemet mondani, stabil értékrendje legyen: ez esetben nincs mit megbánnia. Más szóval, a saját én-határai rendben legyenek. Ekkor más hisztije se fog berántani, mint az örvény. Biztosan te is láttál már munkahelyi vagy családi hisztériát végighullámozni az egész rendszeren (erre klasszikus mese a gazdasszony, aki belerúgott a kutyába stb., és a végén körbeér a bántás a farmon). A lelkileg erős személy meg tudja állítani az ilyen neurózis-cúnamit azzal, hogy egyszerűen nem adja tovább a frusztrációt a következő embernek, hanem ha valakivel baja van, hát azzal az illetővel rendezi. Nem jó, ha hazavisszük a munkahelyi stresszt, és a kolléga okozta idegességet egy ártatlan családtag kapja a nyakába – aki aztán szintén tovább fogja adni…

Az érzelmileg stabil ember is átél érzelmeket, de ezekkel nem manipulálja a többieket. Konfliktusait pedig azzal intézi el, akivel kialakultak, nem delegálja tovább az idegességet… stabil, akár a tölgyfa, aminek mozgatja ugyan az ágait-leveleit a szél, de a törzse nem táncol, nem fog ránk dőlni.

Halász Alexandra

Hívj 8-17h-ig ha segíthetek

+36 30 476 8866