Lélek és egyensúly

Tizennegyedik rész: Az önkéntesség

Az önkéntesség az emberi együttérzés egyik legszebb formája. Ha adsz, megtelik a szíved. Óriási érzés, hogy lehetőséged van adni: ez maga a gazdagság! Ezért jó, ha végzel önkéntes, önzetlen, ingyenes munkát a világ, vagy akár csak egy-egy kis helyi ügy javára!

Ámde ennél is észnél kell lenni.
Szíved szeretetére és jószándékodra is lesnek “ragadozók”.
Létezik koldusmaffia. Vannak hivatásos élősdiek. Ráadásul a te “kosarad” se kifogyhatatlan, mint a mesebeli buksza. És ez nemcsak pénzre, hanem az idődre is vonatkozik (gyanús, ha túl sokan kérnek tőled szívességet, “rád szoknak”).

Van olyan is, hogy a segítség egyszerűen nem hatékony. Hallunk alapítványokról, amiknek a fenntartási költsége felemészti az adakozóktól bejött pénz nagy részét (bizony, a céges autó, a titkárnő fizetése, a jogtanácsos tiszteletdíja, a reklámok ára nem kevés!), és így a tulajdonképpeni jótékony célra alig marad valami. (Lehet, hogy érdemes pici, helyi jótékony, önkéntesek által működtetett alapítványt keresni, aminek a te pár ezer forintod vagy pár órányi önkéntes szolgálatod is rengeteget jelent.)
Az is lehet, hogy más gond van az önkéntességgel. Például, van, aki pont ezért a munkáért kapná a fizetését, de miért is foglalkoztatnák, ha az önkéntes elvégzi ingyen is? (Erre is van példa, és nem is csak az afrikai árvaházak kapcsán). Sőt, olyat is hallottam már, hogy a szerződéses vállalkozó felvette a takarításért járó fizetést, miközben be se tette a lábát a helyre, hiszen ott már kitakarítottak az önkéntesek…

Tehát, nézd meg, hogy kinek-minek adod értékes idődet, javaidat, szeretetedet, szolgálatodat!
Nézd meg, hogy kinek adsz, és mennyit. Itt is legyenek egyértelműek a határok!

Valószínű, hogy a közvetlen közeledben is akad rászoruló ember, ügy, aminek rád van szüksége… és nem feltétlen pénzre. Egy jó szó, egy bátorító mosoly, egy kis odafigyelés is életmentő lehet!

Halász Alexandra

Hívj 8-17h-ig ha segíthetek

+36 30 476 8866