Lelkileg erős emberek

Tizennyolcadik rész: SZEMBENÉZNEK A FÉLELMEIKKEL.

Mi a félelem? Többnyire az, amit halogatni szoktunk, hogy minél később kelljen vele szembenézni. Ha megvizsgálod, mit halogatsz, akkor az is megvan, hogy miktől félsz. A jó hír az, hogy ezek nagy része teljesen alaptalan és irracionális.

Van, hogy a félelem jogos: ezért nem lépünk le a járdáról, ha egy félelmetes kamion dübörög felénk, vagy nem nyúlkálunk egy ismeretlen kutya felé. Ezek reális félelmek, de hát nem is ezek szokták a gondot okozni, hanem a lappangó, sunyi kis valótlanok, pl. hogy “mit fognak szólni hozzá”, vagy “amilyen az én formám, pont velem fog lezuhanni az a repülőgép, aminek az esélye erre egyébként 0.000001 ezrelék”, vagy “mi van, ha kiderül, hogy nem vagyok jó anya”.
Néha csak nézek, hogy mi mindentől képesek félni az emberek, miközben a valódi veszélyeket simán képesek figyelmen kívül hagyni (pl. fél a kígyóktól – ki tudja talán megszökött itt valakitől a panelben egy pokolkobra – viszont nem fél a dohányzás ártalmaitól, aggodalmak nélkül rágyújt).

A félelmek ellen egy orvosság van: a bátorság. Nem az a bátor, aki nem fél (az lehet, hogy simán pszichopata vagy kontrafóbiás), hanem az, aki fél, de mégis megteszi, szembenéz vele! Így, a végén, bármi is lesz a harc kimenetele, győztes lesz. Mert legyőzte a félelmet!

Halász Alexandra

Hívj 8-17h-ig ha segíthetek

+36 30 476 8866