websikehealthcheck
websikehealthcheck

Lélek és egyensúly

Tizenötödik rész: Kinek szavazz bizalmat?

Sokat írtam arról, hogy hogyan húzd meg a határaidat, mondj nemet, harcold ki a jogot a saját teredhez és idődhöz, kikkel légy óvatos.
A mostani, utolsó bejegyzésben arról írnék, hogy kiket engedj be lelked határain belülre.

Kiben lehet megbízni?
Röviden: aki megbízható.

Ilyen egyszerű. Ki megbízható?
Aki betartja az adott szavát, az ígéreteit. Amit ígér, az úgy is lesz.
Aki viszonozza a szívességet. Ha segítesz neki, visszasegít.
Aki becsületes. Nem lopja sem az idődet, sem a teredet, sem a tudásodat, sem a javaidat. Ő nem parkol be a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyre, nem csúsztat főtt tojásokat a zsebébe az állófogadáson (ezt sose értettem. Láthatóan jómódú emberek fosztogatják a svédasztalt!), nem teszi fel más fotóját forrásmegjelölés nélkül a fészbúkra.
Aki kiszámíthatóan viselkedik veled, nem használ téged az aktuális szeszélyei játékszereként. Vagyis érzelmileg stabil és épelméjű (van néhány személyiségzavar, aminek a tünetei közt szerepel az én-határok érzékelésének zavara, akár másé, akár saját).
Akivel kapcsolatban nem kell attól félned, hogy megbántod, vagy bosszút fog állni, ha nemet mondasz neki. Tiszteli a nemet mondásodat, nem zsarol érzelmileg.
Akitől nem kell félni, mert tudható, hogy tiszteli a teredet, idődet, javaidat. Nem fog lerabolni semmilyen szinten.

Vagyis, akinek szintén megvannak a határai, és lehet is tudni, hogy hol. Ha igent mond, az igent jelent, ha nemet, az nemet. Nem maszatol, hogy “majd átgondolom”, meg “talán”… Nem. tudja, hogy mit akar, és meg is mondja! Így aztán tudod, hogy hogyan viszonyulj hozzá, a kapcsolat egyértelmű, nincsenek célozgatások és megfelelési kényszerek. Az ilyen illető jellemes, gerinces ember, akinek értékrendje és tartása van.

Nagy kincs a mai világban egy ilyen ember, ők az igazán szabadok a szorongós, megfelelési kényszeres “érzelmi rabszolgák” világában. Szabadítsd fel magadat is, ha szükséges – egy rabszolga sosem lehet igazán boldog, hiszen ember-léte legnagyobb ajándéka, a szabad döntés, maga a szabadság hiányzik.
Merj szabadon dönteni, nemet mondani, ha kell – védd meg értékeidet, mert valóban értékesek!

Halász Alexandra

Hívj 8-17h-ig ha segíthetek

+36 30 476 8866